2013-12-26

De schilderijen van Maartje

  • lettergrootte lettergrootte verkleinen lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen
(1 Stem)
Detail uit 'Duinenrand'
Detail uit 'Duinenrand' Schilderij van Maartje Strik

 

Ik ga heel graag naar de Waddeneilanden.
Mijn eerste kampeervakantie was op Vlieland, mijn hele Friese familie stond daar en ik, kind uit Amsterdam, mocht mee. En dat hebben we jaren volgehouden, iedere zomer weer. 
Waarom?

Detail uit schilderij 'Duinrand' van Maartje Strik

Om dat heerlijke vrije gevoel van zee en strand, van rennen van een duin met z'n allen en dan struikelend door het zand hollen en op het harde stuk
tot stilstand komen. En vliegeren met zo'n rood-wit plastic vliegtuigje, met dat grappige ffrrrrr-geluid van de klapperende vleugeltjes. Wandelingen langs eb en vloed. Schepje, emmertje, warme schouders van de zon, alles. En inslapen achter een wapperend tentdoek, terwijl het steeds stiller wordt om je heen, de geluiden steeds verder weg tot je alleen nog maar de zee hoort, magisch.

'Sporen' van Maartje StrikIk ben een wandelaar geworden, ik heb al heel wat afgesjouwd, camera in de hand. Nederland is overal prachtig, maar het licht, dat klare Hollandse licht, dat is het sterkst en het mooist op de Waddeneilanden. Ik moet er minstens één keer per jaar heen, en dan loop en snuif en proef ik, en voel me vrij. Ik klaar op, mijn hoofd waait open, mijn hart ook.
Ik ben ook schilder geworden, vooral schilder van mensen, fantasieportretten.
Maar een aantal jaren geleden wilde ik de natuur schilderen, organische vormen en structuren waren de belangrijkste beeldelementen en de schaarse mensfiguren die ik schilderde hadden nauwelijks een gezicht. Uit nieuwsgierigheid naar wat er zich letterlijk op de grond onder mijn voeten afspeelde ('waar gaat die mier heen?'), en ik noemde ze 'Grondwerken'. Een flink aantal wandelingen heb ik verwerkt, soms ingezoomd op details, dan weer een bos of ruimte in het landschap. Natuurlijk kwamen daar ook de eilanden bij tevoorschijn; in 'Sporen' heb ik verschillende wandelingen over Terschelling bij elkaar geschilderd en in 'Duinenrand' een warme stranddag. Met kleur en vorm een gevoel geschilderd. 'Buiten' is heerlijk, maar buiten op de eilanden: zalig.

www.maartjestrik.nl

Het verhaal van Rik Vera, Schilder, samen met de schilderijen van Maartje, vind je hier >>

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6
Roel van Steinvoorn

 

Roel van Steinvoorn is de initiatiefnemer van 'De Zee Kust' en doet voor deze community alle internetactiviteiten.
Behalve een groot liefhebber van de zeekust, heeft hij zijn eigen mediabedrijf GLOCALmedia. Hierin geeft hij strategisch advies over internet en socialmedia en verzorgt trainingen. Doet ook @DiGiKERK en @SteinvoornSpecialist in Customer Experience, je product is niet belangrijk. Je klant wel...
Een gepassioneerd fotograaf, natuurliefhebber, creatief regelaar. Hobby's? 

De tussenstand... December 2018

DZK wordt mede mogelijk gemaakt door GLOCALmedia

 

WEBSHOP

Neem contact op!

'De Zee Kust' is er voor iedereen, je mag meedoen met je foto's en verhalen, actief, je mag kijken en lezen. Geniet!
Wij van De Zee Kust bedienen een specifieke doelgroep die ook voor een bedrijf aan de kust interessant is, maar hebben ook kennis en kunde voor gastlessen en workshops socialmedia, hoe profileer je jouw product, merk of bedrijf.
We hebben materiaal voor exposities en apparatuur voor fotosessies, deze bieden voor particulieren en bedrijven mogelijkheden. We schrijven graag met passie over je product, dienst of activiteit.

neem contact op