2014-07-15

De Grote Beer

(0 stemmen)
Holland Sail
Holland Sail Fotocreateur Noortje Artz


Sinds enige tijd mag ik me ambassadeur van ‘De Zee Kust’ noemen.

Een paar weken geleden werd ik bijzonder aangenaam verrast, toen ik hoorde dat ik geselecteerd was, om deel te mogen nemen aan de persreis, die Holland Sail organiseerde vanwege haar 5-jarig bestaan.

Ik was genodigd, namens ‘De Zee Kust,’ om op vrijdagavond aan boord te gaan op de prachtige driemaster, de Grote Beer, alwaar schipper Winnie en haar crew me een warm welkom heette. 

Moet je je voorstellen: uitgenodigd worden op een schip, waar ongeveer 34 mensen op kunnen. En wij, als persgroep, kregen ieder onze eigen persoonlijke hut. Wat een ongekende luxe is dat! Op zaterdag zijn we naar Harlingen gevaren waar we de Tall Ship Race 2014 bezocht hebben. Hierover zal ik in een volgend bericht wat schrijven.

Omdat Holland Sail 5 jaar bestaat, was ik daar als gast. Holland Sail is een coöperatie van scheepseigenaren gevestigd in Enkhuizen, met een vloot van 28 traditionele zeilschepen voor de passagiersvaart, waar passie, vakmanschap, kwaliteit, gastvrijheid & samenwerking hoog in het vaandel staan. Met name die traditie en passie waren direct voelbaar bij aankomst. Het schip viel bij binnenkomst van de haven direct op, door de drie lange gele masten. We werden door de volledige crew welkom geheten. En ze hebben ons vervolgens twee dagen lang compleet in de watten gelegd.

De Grote Beer is een klipper. Een klipper is een snel zeilschip met een scherpe boeg en één of meerdere masten, dat eind 19e eeuw en begin 20e eeuw in gebruik was. Ze staan bekend om de enorme snelheden die de schepen haalden. Om die reden werden ze gebruikt voor de snelle handel in etenswaren, en seizoensgebonden producten die snel konden bederven. Uitermate geschikt voor de handel in goederen, die niet veel ruimte innamen, maar wel veel opbrachten, zoals thee, specerijen, post en passagiers. De schepen zijn slank en relatief klein, maar hadden een relatief groot zeilvlak. Doorgaans voeren klippers 2x zo snel dan gewone schepen (9 knopen of meer).

Het schip is groots. En oogt ruimtelijk, licht, en is bijzonder knus. De Grote Beer is in 1911 gebouwd. En is ruim 40 meter lang. Je ziet en voelt aan alles dat het schip 'geleefd' heeft. Alles aan boord is zoveel mogelijk authentiek. De zeilen worden met de hand gehesen, er wordt dus geen gebruik gemaakt van lieren. Op diverse plekken op het schip zijn verdwijnplekjes, bankjes of knusse ruimtes waar je je terug kunt trekken. De ruime hutten zien er verzorgd uit. De bedden zijn knus opgedekt. En bieden ruimte aan 2, 4 of 6 personen. Je voelt je er direct thuis. En welkom.

Wat mooi is om te ervaren is dat er een hele duidelijke werkwijze te bespeuren valt aan boord. Ondanks het feit dat de crew ongetwijfeld continu gehinderd wordt door mensen zoals ik, die altijd precies op de verkeerde plek gaan staan met hun camera, lijken ze hier totaal niet door gestoord of gehinderd te worden. Ze blijven ontzettend gefocust op hun eigen werkzaamheden. Prachtig om dat te zien. En te beleven.

Alles op het schip wordt met zorg gedaan. En ze doen het met plezier. Dat zie je aan de lachende gezichten. De aandacht zie je terug in de manier van bewegen. Praten. Men zegt geen overbodige dingen. Alleen het noodzakelijke. Er wordt duidelijk gecommuniceerd. To the point. Dat ervaar ik altijd als zeer prettig. En de bemanning loopt ieder hun eigen heldere route, op de beperkte doorgangen aan boord. Ondanks alle fotograferende gasten, met talloze vragen. Ze denken na over hoe ze bepaalde zaken neer zetten in de keuken. Er blijft ook helemaal niets los rondslingeren. En je ervaart het bovendeks ook. Je ziet dat alle touwen een eigen specifieke plek hebben. De wijze hoe de zeilen opgerold zijn, verklapt dat ze keurig voorbereid klaar liggen, waardoor ze in een mum van tijd gehesen zijn. Er is orde. En veel rust. En er heerst een onuitgesproken gevoel bij die plekken. Je weet en voelt onbewust dat je daar niet aan komt, zonder toestemming. Ik vind dat altijd zo mooi. Je komt nieuw op een schip als gast en haast automatisch pas je je aan aan de ongeschreven regels en leefwijze aan boord. Je beweegt mee, geeft je over aan de natuurlijke deining, en manier van leven. Even helemaal weg van alles en iedereen. Een heerlijke en prachtige ervaring. Iedere keer weer.

Holland Sail bedankt voor jullie gastvrijheid en deze prachtige ervaring!
Ik heb genoten.

Bezoek de website van Holland Sail voor meer info. Hèt boekingskantoor voor zeilreizen op de Waddenzee en IJsselmeer. 
Holland Sail is ook te volgen op twitter en hebben een schitterende Facebookpagina!

RT het bericht op twitter hieronder of schrijf je reactie via Facebook

Afbeelding galerij

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6
Noortje Artz

Ik mag één van de ambassadeurs van 'De Zee Kust' zijn. 
Ik ben een mensgerichte pionier. Gek op mensen & ondernemers. Nieuwe dingen. Uitdagingen. En constant veranderende omgevingen. 
 
Kernwoorden: gepassioneerd, autodidact, puur, energiek, sensitief, loyaal, (sales)driven, to the point, doortastend, een bouwer, incubator, connector en storyteller, recht door zee en liefdevol. 
 
Ik ben op twitter en natuurlijk mag je mijn website bezoeken. 

WEBSHOP

Neem contact op!

'De Zee Kust' is er voor iedereen, je mag meedoen met je foto's en verhalen, actief, je mag kijken en lezen. Geniet!
Wij van De Zee Kust bedienen een specifieke doelgroep die ook voor een bedrijf aan de kust interessant is, maar hebben ook kennis en kunde voor gastlessen en workshops socialmedia, hoe profileer je jouw product, merk of bedrijf.
We hebben materiaal voor exposities en apparatuur voor fotosessies, deze bieden voor particulieren en bedrijven mogelijkheden. We schrijven graag met passie over je product, dienst of activiteit.

neem contact op