2014-08-08

De Zee, diep respect

  • lettergrootte lettergrootte verkleinen lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen
(0 stemmen)
De Zee, diep respect
De Zee, diep respect fotocreateur Rob Glas


Op het stand en in het heerlijke zoute zeewater kun je enorm veel plezier hebben.
Heerlijk met je familie een dagje uit, zwemmen, een kleurtje krijgen, lekker ijsje of chillen op een strandpaviljoen, en onder het genot van een wijntje kijken naar de zonsondergang. Een strandwandeling. Genieten. 

Afgelopen week grote koppen in de krant.
Helaas zijn er al negen dodelijke slachtoffers te betreuren onder strandgasten die voor hun plezier naar de zee toegingen.
Opgewekt over hun dagje uit die ochtend de strandslag opgelopen, lachend en pratend over wanneer ze hier voor het laatst zijn geweest en of ze links of rechts zullen gaan liggen.

Zwembad
Is er gebrek aan respect voor de zee.... Ik denk het wel. Helaas.
Je hoort ouders zeggen tegen hun kinderen, tot je enkel/knie/heup in zee en niet verder....
Helaas is de zee geen zwembad, met een pierenbadje en met aangegeven dieptes. Met opblaas speelgoed in allerlei formaten, zwembandjes in mooie kleuren en de mooiste creaties.

Respect
De zee kent eb en vloed, is constant in beweging , stromingen, golven en golfbrekers.
Geen wonder dat regelmatig zwemmers in de problemen komen.
Hoe wrang is het dat een aantal zwemmers in problemen komen en dat hun redders, ook strandgasten, verdrinken.
Gelukkig gaat er ook heel erg veel goed en kun je enorm veel plezier hebben.
En op veel (helaas niet alle) stranden weten we dat we zeer gemotiveerde en getrainde, gekwalificeerde lifeguards hebben van de Reddingsbrigade en de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij, de KNRM. 

Muien
De meest recente verdrinkingsongevallen werden veroorzaakt door de stroming en specifiek 'muien'.
Het zeewater is in beweging en gaat daar waar het wil. Doordat er grote hoogteverschillen in de bodem van de zee zijn is de stroming niet te voorspellen. Soms zijn er zandbanken met openingen er tussen. Ook daar gaat het water overheen, maar ook tussendoor.
De stroming tussen zandbanken noemt men een mui.
Water stroomt in hoge snelheid door een geul en wanneer je daar in terecht komt is het onmogelijk om er tegenin te zwemmen. Dit is wel je eerste gedachte, zo snel mogelijk weer richting het strand. Overlevingsdrang, adrenaline. En denken dat je het wel zal redden. 
Muien in zee

Het advies van de Reddingsbrigade: 'Laat jezelf met de stroming richting zee voeren klinkt niet logisch, maar is wel de juiste manier'.
Laat je meevoeren en blijf rustig. Vraag aandacht door te zwaaien en te roepen.
Zwem naar links of naar rechts met de stroming mee ben je uit die stroming, ga daarna omdraaien en zwemmen richting het strand. Voel regelmatig of je kunt staan, rust dan even uit en loop rustig richting de kust. Kijk ook om je heen of er anderen (voor jou) in het water zijn en maak contact.

Redders
Hoe wrang is het dat een aantal zwemmers in problemen komen en dat hun redders, ook strandgasten, verdrinken. Recent een aantal keren helaas. Familieleden. Hoe wreed kun je het bedenken.
Maar wat doe je wanneer er iemand zwemmend in zee hulp nodig heeft? Je eerste reactie zal zijn dat je ook de zee in gaat.... een sterke neiging om hulp te willen verlenen als er iemand in de problemen is, logisch.
Bij de reddingsbrigades raden ze het af, zij adviseren om niet zelf een reddingsactie te ondernemen als je daar niet voor getraind bent en de omstandigheden niet goed kent. Anders kan de situatie verergeren doordat er nog iemand in de problemen komt.

Maar wat moet je dan wel doen?
Blijf rustig en denk aan je eigen veiligheid! 
Houd de drenkeling en locatie goed in de gaten en geef aan dat u hulp inschakelt! 
Roep een aantal keren: 'Help, drenkeling! Help, drenkeling!'
De kans is groot dat de lifeguards hier direct op reageren en te hulp schieten.

Mocht dit niet het geval zijn of er is geen reddingsbrigade, onderneem dan actie met de kennis die u hierboven heeft opgedaan. Laat anderen weten dat u een reddingspoging gaat ondernemen.
Maar denk aan uw eigen veiligheid. Moeilijk, maar toch... 

Mijn persoonlijke advies. Wanneer je in een hotel incheckt of in een vliegtuig gaat, lees de regelementen en voorschriften.... Weet waar de nooduitgangen zijn..

De zee is gevaarlijk..... En heb respect....

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6
Roel van Steinvoorn

 

Roel van Steinvoorn is de initiatiefnemer van 'De Zee Kust' en doet voor deze community alle internetactiviteiten.
Behalve een groot liefhebber van de zeekust, heeft hij zijn eigen mediabedrijf GLOCALmedia. Hierin geeft hij strategisch advies over internet en socialmedia en verzorgt trainingen. Doet ook @DiGiKERK en @SteinvoornSpecialist in Customer Experience, je product is niet belangrijk. Je klant wel...
Een gepassioneerd fotograaf, natuurliefhebber, creatief regelaar. Hobby's? 

De tussenstand... December 2018

 

WEBSHOP

Neem contact op!

'De Zee Kust' is er voor iedereen, je mag meedoen met je foto's en verhalen, actief, je mag kijken en lezen. Geniet!
Wij van De Zee Kust bedienen een specifieke doelgroep die ook voor een bedrijf aan de kust interessant is, maar hebben ook kennis en kunde voor gastlessen en workshops socialmedia, hoe profileer je jouw product, merk of bedrijf.
We hebben materiaal voor exposities en apparatuur voor fotosessies, deze bieden voor particulieren en bedrijven mogelijkheden. We schrijven graag met passie over je product, dienst of activiteit.

neem contact op