2014-08-31

De Wadden - Nergens Ter Wereld

  • lettergrootte lettergrootte verkleinen lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen
(0 stemmen)
DE WADDEN - NERGENS TER WERELD
DE WADDEN - NERGENS TER WERELD


'De Zee Kust' en de Wadden, die hebben natuurlijk wat met elkaar. Al jaren. 

Toen mijn oog viel op het boek 'DE WADDEN - NERGENS TER WERELD', sprong, om het religieus te benaderen, het hart hoog op in mij. 

Wat een schitterend boek. 

De schrijver en fotograaf Toon Fey heeft met dit werk een masterpiece geproduceerd. Het tweehonderd en vier pagina's tellende boek is met veel liefde en zorg, prachtig vorm gegeven.
De titel van het boek kan als pretentieus worden opgevat: 'Nergens ter wereld', maar je hoeft geen kenner te zijn als je er van weet of geweest bent. Het is ècht zo.Het boek bestaat uit vijf grote hoofdstukken waarbij foto's het beeldende verhaal maken, er staan wel een aantal letters in het boek, maar die zijn verhalende verbeelding... Beiden de waarden waar 'De Zee Kust' en haar liefhebbers zo van houden.
Het boek laat zien hoe sensationeel mooi de natuur is op de Wadden en dat het terecht is toegevoegd door de Unesco in 2009 aan de lijst van Werelderfgoed


Het is een mozaïek van beelden in de natuur, waarbij de zee, mens, dier en de fotografen die hebben meegewerkt aan dit project, het typische 'Waddengevoel' beleven en aan ons overdragen. Of bevestigen, want onder 'De Zee Kust' liefhebbers zijn er veel Wadden liefhebbers. 

De dynamiek van de zee en de wind hebben van de Wadden een uniek monumentaal landschap gemaakt. Het Wad verandert constant door deze invloeden. De natuur is hier aan het werk. Los zand...
De Waddeneilanden zijn opgebouwd uit los zand...
Waar komt dit zand toch allemaal vandaan en waar gaat het naartoe? De beelden spreken voor zich. Het wad is altijd in beweging. Veranderlijk door stroming en wind. Altijd, tot in de eeuwigheid. 

Van zandplaat naar eiland...
Droogvallende zandbanken, waar zich vegetatie op vastzet, stuifzand en beweging van het getij, de golven en de branding. De zandruggen en daarachter de ontstane zwinnen...

Strand en duinen...
Water stroomt over zandbanken, voert zand mee steeds verder naar hoger gelegen zandbanken. De wind voert het zand en stuwt het op hoger en hoger... verder en verder... 

Wad en kwelder
Geulen worden zeegaten en het tij heeft vrij spel. Door zeestijging en bodemdaling door de eeuwen heen. Laagland. Wantij, kwelders en schorren. 

Menselijke sporen
De mens doet zijn intreden op de Wadden. Nog maar enkele eeuwen is er bewoning. Sinds 1887 het eerste Badhotel op Schiermonnikoog. Natuur botst met economie, scheepvaart. Werken in de visserij, op de vlucht voor wat dan ook, voor de gezondheid vanwege de lucht en zoute water. Maar ook de rust en het genieten. Al deze hoofdstukken zijn verhalende beelden, een ervaring om door heen te bladeren, of je in de oertijd bent neergezet, maar ook met herkenning en (hopelijk) herinnering. Ben je er nog nooit geweest? Dan weet ik zeker dat je na het lezen en bekijken van dit boek beslist een bezoek aan een eiland of noord Nederland zult gaan plannen.
Machtig mooi om daar naar te kijken en je te verwonderen over zoveel natuurpracht.In het laatste deel van het boek (vijf en dertig pagina's) worden we meegenomen in het verbeeldende verhaal van de schrijver Toon Fey, die bijna dichterlijk beschrijft het wat en hoe van de Wadden. Je bemerkt zijn passie en grote vreugde die hem tijdens het werken aan dit boek moeten hebben vergezeld op zijn tocht door de Wadden. Reeds eerder heeft hij over de Wadden gepubliceerd, maar dit is, zoals ik aan het begin van dit schrijven aanhaalde, een Masterpiece! 


Heel begrijpelijk, gezien de doelgroep, maar ook door de omvang van de Wadden, van Den Helder, Noord-Holland tot Esbjerg in Denemarken, is het boek zowel in het Nederlands als in het Duits. Absoluut top gedaan het leest goed door. Ook het lettertype is leuk gekozen. Het is beetje van het type stempel, zoals je ook ziet op schepen en hout. Dit lettertype wordt gebruikt in de hoofdletters en hoofdstuk aanduiding. Het is erg prettig aan de ogen en is ook bij weinig licht goed te lezen.

Behalve de fotografie van Toon Fey kun je ook de beelden zien die gemaakt zijn door gastfotografen zoals Hanneke Dallmeijer en Sytske Dijksen. Karel Tomeï deed de luchtfotografie. De prachtige vormgeving is van ontwerpburo Kentiedesign en uitgegeven door Uitgeverij Scriptum.

Dit boek 'DE WADDEN - NERGENS TER WERELD' is een prachtig bezit. Online te bestellen via Uitgeverij Scriptum, maar ook te winnen tijdens 'De Wadden fotowedstrijd' via de Facebookpagina's van 'De Zee Kust de Wadden' vanaf 5 september tot 30 september. De actie zal worden aangekondigd op deze Facebookpagina's. Scriptum heeft besloten een aantal exemplaren beschikbaar te stellen, waarvoor onze oprechte hartelijke dank.

DE WEDSTRIJD >>>
DE WINNAARS >>>

Mag ik ook een keer iets schrijven of fotograferen over jouw evenement, werk, bedrijf of accommodatie? Neem contact op.

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6
Roel van Steinvoorn

 

Roel van Steinvoorn is de initiatiefnemer van 'De Zee Kust' en doet voor deze community alle internetactiviteiten.
Behalve een groot liefhebber van de zeekust, heeft hij zijn eigen mediabedrijf GLOCALmedia. Hierin geeft hij strategisch advies over internet en socialmedia en verzorgt trainingen. Doet ook @DiGiKERK en @SteinvoornSpecialist in Customer Experience, je product is niet belangrijk. Je klant wel...
Een gepassioneerd fotograaf, natuurliefhebber, creatief regelaar. Hobby's? 

De tussenstand... December 2018

 

WEBSHOP

Neem contact op!

'De Zee Kust' is er voor iedereen, je mag meedoen met je foto's en verhalen, actief, je mag kijken en lezen. Geniet!
Wij van De Zee Kust bedienen een specifieke doelgroep die ook voor een bedrijf aan de kust interessant is, maar hebben ook kennis en kunde voor gastlessen en workshops socialmedia, hoe profileer je jouw product, merk of bedrijf.
We hebben materiaal voor exposities en apparatuur voor fotosessies, deze bieden voor particulieren en bedrijven mogelijkheden. We schrijven graag met passie over je product, dienst of activiteit.

neem contact op