2014-11-19

Zeehondenvirus

  • lettergrootte lettergrootte verkleinen lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen
(0 stemmen)
Zeehondenvirus
Fotocreateur Frans Bruin


Vanwege een heersend virus onder de populatie zeehonden in de Noord- en Waddenzee bestaat er de kans dat dode dieren aanspoelen.
Omdat niet duidelijk is of deze dieren het virus bij zich dragen, wordt u verzocht afstand tot deze dieren te houden, honden aangelijnd te houden, de dieren niet aan te raken en direct de politie via 0900- 8844 te waarschuwen. 


Waar het begon
Op Anholt, een eiland ten westen van Denemarken, werd in julli 2014 een hoger aantal sterfgevallen dan normaal geconstateerd bij de gewone zeehond (Phoca vitulina). Dit is extra zorgwekkend omdat op Anholt al twee keer eerder een voor zeehonden zeer gevaarlijke virusepidemie startte. Deze werd destijds veroorzaakt door PDV (Phocine Distemper Virus). Door dit virus stierf in 1988 en 2002 de helft van de populatie gewone zeehonden van de landen grenzend aan de Noordzee. 

Virus: type H10N7
Uit een eerste analyse van monsters uit Anholt, Denemarken van juli 2014 blijkt dat het nu niet om PDV gaat, maar om een griepvirus van het type H10N7. Tot op heden lijkt het sterftepercentage van 10-20% lager dan bij de eerdere PDV-epidemieën, waarbij de helft van de populatie stierf.

Verspreiding van het virus
Het H10N7-virus is in juli geconstateerd in Anholt, heeft zich in augustus via de Lymfjorden verder verspreid naar het oosten, en vanaf september naar de Deense Waddenzee. Midden oktober werd de ziekte in Schleswig-Holstein geconstateerd, begin november in Nedersachsen en half november zijn de eerste gevallen in Nederland geconstateerd. 

Het is moeilijk te voorspellen hoeveel zeehonden slachtoffer zullen worden van deze ziekte in het Nederlandse deel van de Waddenzee, maar uitgaande van het gevonden percentage en het in Denemarken waargenomen sterftepercentage, kan dit oplopen tot enige honderden tot misschien wel meer dan 1000. 

Wat doet u als u een dode of zieke zeehond vindt?
Het is nog niet bekend of het virus overgedragen kan worden van dier naar mens. Omdat een gevonden zeehond drager van het virus kan zijn, is het advies om afstand te houden van het dier. Raak de zeehond niet aan, houd ook uw hond aangelijnd en neem direct contact op met de gemeente of de politie. De gemeente zal ervoor zorgen dat de gevonden zeehond (in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en andere hulpdiensten) onder veilige omstandigheden wordt verzorgd en getransporteerd. 

Bron: diverse gemeentelijke websites en de website van de Universiteit Wageningen
Fotografie Frans Bruijn - 'De Zee Kust Julianadorp'

 

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6
Roel van Steinvoorn

 

Roel van Steinvoorn is de initiatiefnemer van 'De Zee Kust' en doet voor deze community alle internetactiviteiten.
Behalve een groot liefhebber van de zeekust, heeft hij zijn eigen mediabedrijf GLOCALmedia. Hierin geeft hij strategisch advies over internet en socialmedia en verzorgt trainingen. Doet ook @DiGiKERK en @SteinvoornSpecialist in Customer Experience, je product is niet belangrijk. Je klant wel...
Een gepassioneerd fotograaf, natuurliefhebber, creatief regelaar. Hobby's? 

De tussenstand... December 2018

 

WEBSHOP

Neem contact op!

'De Zee Kust' is er voor iedereen, je mag meedoen met je foto's en verhalen, actief, je mag kijken en lezen. Geniet!
Wij van De Zee Kust bedienen een specifieke doelgroep die ook voor een bedrijf aan de kust interessant is, maar hebben ook kennis en kunde voor gastlessen en workshops socialmedia, hoe profileer je jouw product, merk of bedrijf.
We hebben materiaal voor exposities en apparatuur voor fotosessies, deze bieden voor particulieren en bedrijven mogelijkheden. We schrijven graag met passie over je product, dienst of activiteit.

neem contact op