2015-03-26

Megawindmolenparken

  • lettergrootte lettergrootte verkleinen lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen
(0 stemmen)
Megawindmolenparken
Megawindmolenparken ©RTL Nieuws


De weg is vrij voor de aanleg van nieuwe, grote windmolenparken op de Noordzee.
De Tweede Kamer gaat akkoord met de aanwijzing van drie gebieden waar nieuwe windmolens kunnen komen. 

Het gaat om zones op 18 tot 22 kilometer uit de kust, voor Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland, zo meldt de website van RTL Nieuws
De nieuwe windmolenparken zijn nodig omdat in het Energieakkoord is afgesproken dat in 2022 3.450 megawatt extra aan energie wordt opgewekt met windmolens op de Noordzee. Dat moet weer bijdragen aan de doelstelling om onze energie in 2020 voor 14 procent en in 2022 voor 16 procent duurzaam te maken. 

De nieuwe parken komen twee keer zo ver in zee te staan als het windmolenpark voor de kust van het Noord-Hollandse Egmond. Maar de molens in de nieuwe zones kunnen wel hoger worden: 190 meter. Dat is anderhalf tot twee keer zo hoog als de Domtoren in Utrecht, en zeven keer zo hoog als de vuurtoren van Noordwijk. 

Horizonvervuiling
Met name in Noordwijk zullen straks over de volledige breedte van de horizon windmolens te zien zijn. De gemeente vreest dat badgasten daardoor wegblijven. "Omdat zij dat ook horizonvervuiling vinden, net als wij", zegt wethouder Pieter-Jan Barnhoorn van de gemeente Noordwijk: "Je zult nooit meer de zon in zee kunnen zien zakken." Ook buurgemeenten Katwijk en Zandvoort zijn tegen de nieuwe windmolenzones. Barnhoorn is voorzitter van een gezamenlijke stuurgroep die de drie gemeenten hebben opgericht. 


Ook onze fotocreateur Hans Vink uit Noordwijk heeft zich laten inspireren... Zondag meer hierover... Foto van Els Bax

Nederland loopt achter met duurzame energie
Joris Wijnhoven van Greenpeace noemt het pleidooi voor een grotere afstand van de windmolens 'een beetje genant'. Hij wijst erop dat Nederland, op Luxemburg en Malta na, het minst ver is in de overgang naar duurzame energie. "Dat soort discussies kunnen we ons niet permitteren. Als we door willen met duurzame energie, en dat zegt iedereen te willen, dan moet je ook de consequentie nemen dat je af en toe iets ziet."

De Kamer vindt de afstand voldoende, de zones zijn aangewezen en de procedure kan nu verder gaan. Nog dit jaar moet de ontwikkeling van het eerste park voor de Zeeuwse kust beginnen. Die voor de Noord-Hollandse en Zuid-Hollandse kust moeten worden gebouwd vanaf 2017. 

Ze zijn niet tegen windmolenparken, maar ze willen dat ze veel verder in zee gebouwd worden, zodat je ze vanaf de kust niet ziet. Dat is wel veel duurder: het kost al gauw een miljard extra en dat geld is er niet. De gemeenten willen dat het verlies aan toerisme in die kosten-batenanalyse wordt meegenomen. 

Foto: RTLZ

Deze lijst met reactie wordt nog aangevuld... 
Lees hier:

Het blog van Joep Derksen, Noordwijk

Heb jij zo'n verhaal, van jezelf, evenement of organisatie? Kun jij een verhaal tekenen, of verbeelden met fotografie of kunst? Deel het dan met ons.
We zijn graag een platform op internet wat talent deelt en de waardering krijgt die het zo verdient. Kijk maar eens bij de gasten die voor 'De Zee Kust' schrijven.

Laat je inspireren door het gebruik van letters en woorden, beelden en figuren. Aan 'De Zee Kust', dat dan wel...

Wil je meer informatie, stuur dan een e-mail naar info@dezeekust.com of stel je vraag via Facebook hieronder. Heb je een reactie over de plannen van de overheid? Reageren mag, maar hou het netjes en respectvol. 

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6
Roel van Steinvoorn

 

Roel van Steinvoorn is de initiatiefnemer van 'De Zee Kust' en doet voor deze community alle internetactiviteiten.
Behalve een groot liefhebber van de zeekust, heeft hij zijn eigen mediabedrijf GLOCALmedia. Hierin geeft hij strategisch advies over internet en socialmedia en verzorgt trainingen. Doet ook @DiGiKERK en @SteinvoornSpecialist in Customer Experience, je product is niet belangrijk. Je klant wel...
Een gepassioneerd fotograaf, natuurliefhebber, creatief regelaar. Hobby's? 

De tussenstand... December 2018

 

WEBSHOP

Neem contact op!

'De Zee Kust' is er voor iedereen, je mag meedoen met je foto's en verhalen, actief, je mag kijken en lezen. Geniet!
Wij van De Zee Kust bedienen een specifieke doelgroep die ook voor een bedrijf aan de kust interessant is, maar hebben ook kennis en kunde voor gastlessen en workshops socialmedia, hoe profileer je jouw product, merk of bedrijf.
We hebben materiaal voor exposities en apparatuur voor fotosessies, deze bieden voor particulieren en bedrijven mogelijkheden. We schrijven graag met passie over je product, dienst of activiteit.

neem contact op