BASTAARDSATIJNRUPS

  • lettergrootte lettergrootte verkleinen lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen
(3 stemmen)


De Bastaardsatijnrups, schitterend beestje, maar kan vervelend voor je gezondheid zijn. 
Jeuk, oogirritatie of verkoudheid na bezoek aan strand of duinen kan veroorzaakt worden door de Bastaardsatijnrups. Vermijd daarom contact met deze rups. 

Op diverse plaatsen aan 'De Zee Kust' komt deze rups aan het eind van het voorjaar voor, in spinsels in struiken, vooral de duindoorn, doen ze zich te goed aan het jonge blad. Bij een relatief warme winter komen ze veel voor.

Gezondheidsklachten door de Bastaardsatijnrups
Contact met de brandharen van de Bastaardsatijnrups, wat de rups van een nachtvlinder is, kan zorgen voor jeuk, bultjes op de huid, geïrriteerde ogen of luchtwegen en klachten die lijken op verkoudheid. Soms kan het zelfs koorts of duizeligheid veroorzaken. De klachten ontstaan binnen enkele uren en duren vaak enkele dagen tot 2 weken. De klachten kunnen ontstaan door contact met de rups, maar ook met alleen de brandharen die via de wind worden meegevoerd.

Waar komt Bastaardsatijnrups voor?
De Bastaardsatijnrups leeft op verschillende plaatsen langs de kust, in de duinen en op het strand. Nesten en spinsels kunnen lijken op die van andere rupsen. De Eikenprocessierups veroorzaakt dezelfde soort klachten als de Bastaardsatijnrups. De processierups komt echter niet voor in duingebieden en op het strand, maar in bosrijke gebieden.

SNEL EEN HOTEL ZOEKEN AAN DE ZEE KUST?

Herkennen van de Bastaardsatijnrups
De bastaardsatijnrups heeft een donkerbruine/zwarte kleur en twee rode wratjes achter op de rug. De rups is bedekt met bosjes lange geelbruine haren en kortere zwarte haren. Deze korte haren zijn de brandharen. 

Wat te doen bij klachten door de bastaardsatijnrups
Probeer contact met de bastaardsatijnrups, spinsels en nesten in het duingebied te vermijden. Raak deze niet aan, ga in een gebied waar de bastaardsatijnrups voorkomt niet op de grond zitten en bedek de hals, armen en benen als bescherming tegen brandharen die met de wind meewaaien. Bij contact met brandharen kunt u deze afspoelen met lauw water of de huid strippen met plakband. Menthol, Aloë Vera of Calendula kunnen de jeuk verminderen.

Deze publicatie kwam tot stand met dank aan de Dienst Gezondheid Jeugd en Logo Midden West-Vlaanderen en Anke Bruin van Staatsbosbeheer Vlieland

Heb jij 'm ook gezien? Laat het maar weten...

Al 13853 keer gelezen/bekeken

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6
Redactie DZK

De redactie van 'De Zee Kust' bestaat uit verbeeldende verhalenvertellers. Fotografen, schrijvers en dichters. De verhalen die worden opgemaakt zijn geschreven met passie, een promotie van en voor 'De Zee Kust', van en voor bedrijven, personen en organisaties die dezelfde passie tonen en zich thuis voelen bij een promotieplatform als 'De Zee Kust'.

Voor info of persbericht info@dezeekust.com. De redactie is bereikbaar via Whatsapp of mobiel +31 (0) 629 322 822

De tussenstand... December 2018

 

WEBSHOP

Neem contact op!

'De Zee Kust' is er voor iedereen, je mag meedoen met je foto's en verhalen, actief, je mag kijken en lezen. Geniet!
Wij van De Zee Kust bedienen een specifieke doelgroep die ook voor een bedrijf aan de kust interessant is, maar hebben ook kennis en kunde voor gastlessen en workshops socialmedia, hoe profileer je jouw product, merk of bedrijf.
We hebben materiaal voor exposities en apparatuur voor fotosessies, deze bieden voor particulieren en bedrijven mogelijkheden. We schrijven graag met passie over je product, dienst of activiteit.

neem contact op