2015-05-29

SCHUIM

  • lettergrootte lettergrootte verkleinen lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen
(0 stemmen)
SCHUIM
SCHUIM @Fotocreateur Rob Glas


Grote klodders schuim spoelen aan op het strand. Of er recent een schuimparty is gehouden. Of er een wasmachine is overstroomd. 
Wit-beige schuim en wanneer het opdroogt op het zand het een groen-bruinige smurrie wordt. 

Het plakt onder je schoenen en lijkt chemisch... Maar dat is het niet!
Het is afkomstig van de Phaeocystis pouchetii. De minder latijn-begaafde medemens zal deze soort herkennen onder de naam bruinalg. Het schuim is afkomstig van deze alg die een soort gelatine afscheidt. Dat doen ze om zich aan soortgenoten vast te plakken, ongeveer de veiligste manier om door de zee te reizen... 

In het late voorjaar is er al veel zonlicht, voldoende voedsel en heeft het water al een zachte temperatuur. Dit zijn ideale omstandigheden voor deze plantjes om zich razendsnel te vermenigvuldigen. Het water kleurt dan letterlijk groen, rood of bruin afhankelijk van de algensoort. 

We zeggen dan: 'De bloei zit in het water.' Deze microscopische kleine plantjes vormen kolonies. Dit zijn grote hoeveelheden die bij elkaar samenklitten. Ze hechten zich in een laag gelatine. Wanneer deze kolonies afsterven, wordt de gelatine door de golven tot schuim opgeklopt. De wind en de stroming voeren dat schuim naar het strand. 

De grote hoeveelheden zeeschuim die soms waar te nemen zijn, zijn eigenlijk resten van dode algen. Eenmaal dood, blijft alleen de gelatine over en dat wordt opgeklopt door het bewegende water totdat het een schuim vormt. Het ziet er niet appetijtelijk uit... Maar het kan geen kwaad.

 

Verblijf in Holiday Suites Westende en verken het mooie Westende en omstreken per fiets. Boek ons fietsarrangement en maak met het hele gezin gebruik van onze fietsen gedurende je verblijf.

 

Heb jij tips, nieuws of wetenswaardigheden? Laat het weten via info@dezeekust.com

De verzamelpagina van De Zee Kust op Facebook 

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6
Redactie DZK

De redactie van 'De Zee Kust' bestaat uit verbeeldende verhalenvertellers. Fotografen, schrijvers en dichters. De verhalen die worden opgemaakt zijn geschreven met passie, een promotie van en voor 'De Zee Kust', van en voor bedrijven, personen en organisaties die dezelfde passie tonen en zich thuis voelen bij een promotieplatform als 'De Zee Kust'.

Voor info of persbericht info@dezeekust.com. De redactie is bereikbaar via Whatsapp of mobiel +31 (0) 629 322 822

De tussenstand... December 2018

 

WEBSHOP

Neem contact op!

'De Zee Kust' is er voor iedereen, je mag meedoen met je foto's en verhalen, actief, je mag kijken en lezen. Geniet!
Wij van De Zee Kust bedienen een specifieke doelgroep die ook voor een bedrijf aan de kust interessant is, maar hebben ook kennis en kunde voor gastlessen en workshops socialmedia, hoe profileer je jouw product, merk of bedrijf.
We hebben materiaal voor exposities en apparatuur voor fotosessies, deze bieden voor particulieren en bedrijven mogelijkheden. We schrijven graag met passie over je product, dienst of activiteit.

neem contact op