2015-06-30

NATIONAAL HITTEPLAN

  • lettergrootte lettergrootte verkleinen lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen
(0 stemmen)
NATIONAAL HITTEPLAN
© Fotocreateur


Soms is het Nationaal Hitteplan is in werking. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft dan advies: wat te doen als het zeer warm wordt... Bekijk ook hier de huidige gevoelstemperatuur onderaan de pagina...

 afbeelding @coosto socialmediamonitoring

Het hitteplan is gericht op kwetsbare mensen zoals ouderen, zorgbehoevenden en mensen met overgewicht. Het gaat om adviezen om de overlast te beperken. 

Het hitteplan treedt in werking als het vier dagen op rij warmer is dan 27 graden. Ook het KNMI houdt die termijn aan voor code geel.

Weerplaza waarschuwt ook voor het warme weer. Vandaag, dinsdag en donderdag wordt het op sommige plekken zelfs tropisch warm. Met name in het zuidelijk deel van het land kan er sprake zijn van een hittegolf.

Drink voldoende
Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, bij voorkeur water, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is.

Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol. Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten of met de auto op pad gaat.

Vermijd inspanning, zorg voor koelte
Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12.00 en 16.00 uur).

Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water. 

Houd uw woning koel
Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.
Tip: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals 's avonds, 's nachts en 's ochtends. 

Zorg voor elkaar
Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn. 

Smog
Smog kan luchtwegklachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen, ouderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht. Het RIVM adviseert mensen die hinder ondervinden om met name in de middag en vroege avond binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden. Meer informatie over smog is te vinden op de webpagina smog. Voor informatie over de luchtkwaliteit in de buurt kunt u ook de app 'Mijn luchtkwaliteit' downloaden voor iOS en Android.

 DE HUIDIGE GEVOELSTEMPERATUUR

Actuele gevoelstemperatuur

De gevoelstemperatuur of windchill factor is dat de buitentemperatuur kouder aanvoelt in de wind dan uit de wind. Hoe kouder het is en hoe harder het waait, des te kouder voelt het aan. Meer informatie vindt u op Wikipedia

Heb jij tips, nieuws of wetenswaardigheden? Laat het weten via info@dezeekust.com 
Reageren op het 'HITTEPLAN', dat kan via Facebook hieronder.

Ga jij lekker uitwaaien?

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6
Redactie DZK

De redactie van 'De Zee Kust' bestaat uit verbeeldende verhalenvertellers. Fotografen, schrijvers en dichters. De verhalen die worden opgemaakt zijn geschreven met passie, een promotie van en voor 'De Zee Kust', van en voor bedrijven, personen en organisaties die dezelfde passie tonen en zich thuis voelen bij een promotieplatform als 'De Zee Kust'.

Voor info of persbericht info@dezeekust.com. De redactie is bereikbaar via Whatsapp of mobiel +31 (0) 629 322 822

De tussenstand... December 2018

 

WEBSHOP

Neem contact op!

'De Zee Kust' is er voor iedereen, je mag meedoen met je foto's en verhalen, actief, je mag kijken en lezen. Geniet!
Wij van De Zee Kust bedienen een specifieke doelgroep die ook voor een bedrijf aan de kust interessant is, maar hebben ook kennis en kunde voor gastlessen en workshops socialmedia, hoe profileer je jouw product, merk of bedrijf.
We hebben materiaal voor exposities en apparatuur voor fotosessies, deze bieden voor particulieren en bedrijven mogelijkheden. We schrijven graag met passie over je product, dienst of activiteit.

neem contact op