2016-03-05

FOTO OF TEKENING

  • lettergrootte lettergrootte verkleinen lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen
(0 stemmen)
Uitsnede aquarel 'Schepen op de Westerschelde'
Uitsnede aquarel 'Schepen op de Westerschelde' © W.J. Hoendervanger


De DZK redactie ging in Middelburg op bezoek bij Willem Johan Hoendervanger... En werden verrast door de prachtige tekeningen en aquarellen van deze Vlissingse tekenaar/schilder en Maritiem kunstenaar. 
De vrij toegankelijke expositie zal nog tot 2 april te bewonderen zijn in het archiefcafé van het Zeeuws Archief in Middelburg.

Een trotse Willem Johan voor zijn kunstwerken

"Ik zie meerdere malen per dag 'schilderijen' voorbijkomen." Aan het woord is zeeschilder Willem Johan Hoendervanger. Hij woont en werkt in Vlissingen met uitzicht op de Westerschelde. Deze zeearm vormt een rijke bron van inspiratie bij het uitoefenen van zijn beroep van maritiem kunstenaar. 

Veerboot Prins Willem I uit Hoedekenskerke in de veerhaven van Terneuzen - Potloodtekening op Canson papier, 34 × 49,7 cm.

Maritieme kunst in Zeeuws Archief
In de tentoonstelling zijn acht aquarellen te zien en twee potloodtekeningen. Het is een bescheiden maar exclusief overzicht van tien jaar schilderen. Nieuw en wat ouder werk lopen vloeiend in elkaar over en laten een brede interesse in de diverse aspecten van de scheepvaart zien.
Het bijzondere aan deze maritieme expositie is dat er tien werken te zien zijn. Dat is veel voor de kunstenaar omdat het meeste werk in opdracht is vervaardigd en direct naar een klant gaat. Een aantal werken is dan ook afkomstig uit de collecties van verzamelaars en is door hen speciaal voor deze overzichtstentoonstelling welwillend ter beschikking gesteld. 


Tekeningen als primeur
Om aan te sluiten bij het archief en zijn historische collecties heeft zeeschilder Willem Johan Hoendervanger speciaal voor deze tentoonstelling twee potloodtekeningen gemaakt van typisch Zeeuwse taferelen uit het verleden en het heden. Het ene werk is een tekening van de veerboot Prins Willem I van de Provinciale Stoombootdienst, die na een vaartocht vanuit Hoedekenskerke op Zuid-Beveland aankomt in Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen. Het andere werk is het superyacht Vava II dat begin 2015 op bezoek was bij superjacht bouwer Amels in Vlissingen voor onderhoud.

De kunstenaar
Willem Johan Hoendervanger studeerde in 2005 af aan de kunstacademie St. Joost te Breda. Hiervóór had hij de keuze om naar de zeevaartschool te gaan of naar de kunstacademie. Door voor het laatste te kiezen wist hij twee interesses, namelijk scheepvaart en beeldende kunst, te combineren in zijn huidige werk.
Zijn werkzaamheden als maritiem kunstenaar of zeeschilder bestaan uit het maken van schilderijen in opdracht van rederijen en/of mensen die werkzaam zijn (geweest) in de maritieme sector. Een ander deel bestaat uit het maken van 'vrij' werk van maritieme taferelen die hem inspireren.

Agendagegevens
De schilderijen van schepen op de Westerschelde zijn te zien in het archiefcafé van het Zeeuws Archief, Hofplein 16 te Middelburg, tot 2 april, van maandag tot en met vrijdag en elke eerste zaterdag van de maand van 09.00–17.00 uur.
Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op de expositiepagina van het Zeeuws Archief.
Daar is tevens de catalogus van de tentoongestelde werken te zien.
Voor informatie over Willem Johan Hoendervanger en zijn werk kan rechtstreeks contact worden opgenomen met de maritieme kunstenaar via zijn website

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6
Redactie DZK

De redactie van 'De Zee Kust' bestaat uit verbeeldende verhalenvertellers. Fotografen, schrijvers en dichters. De verhalen die worden opgemaakt zijn geschreven met passie, een promotie van en voor 'De Zee Kust', van en voor bedrijven, personen en organisaties die dezelfde passie tonen en zich thuis voelen bij een promotieplatform als 'De Zee Kust'.

Voor info of persbericht info@dezeekust.com. De redactie is bereikbaar via Whatsapp of mobiel +31 (0) 629 322 822

De tussenstand... December 2018

 

WEBSHOP

Neem contact op!

'De Zee Kust' is er voor iedereen, je mag meedoen met je foto's en verhalen, actief, je mag kijken en lezen. Geniet!
Wij van De Zee Kust bedienen een specifieke doelgroep die ook voor een bedrijf aan de kust interessant is, maar hebben ook kennis en kunde voor gastlessen en workshops socialmedia, hoe profileer je jouw product, merk of bedrijf.
We hebben materiaal voor exposities en apparatuur voor fotosessies, deze bieden voor particulieren en bedrijven mogelijkheden. We schrijven graag met passie over je product, dienst of activiteit.

neem contact op