KUSTONDERHOUD

  • E-mailadres
(0 stemmen)
Kustonderhoud
Kustonderhoud © Frank de Boer


Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Doen ze dat niet, dan raken we een groot deel van ons land kwijt aan de zee.
Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee. 

Kustbescherming

Heb ik last van de werkzaamheden? 
Bij onderhoud voor de kust is er geen hinder voor strandbezoekers. Tijdens het opspuiten van het zand op het strand is het gebied waar gewerkt wordt tijdelijk afgesloten voor strandbezoekers en watersporters. Door in de zomermaanden juli en augustus geen onderhoud op het strand uit te voeren, beperkt men de overlast voor strandbezoekers. Schepen en watersporters moeten altijd op een veilige afstand blijven van de baggerschepen. 

Kustbescherming - Werkzaamheden aan De Zee Kust

Waarom legt Rijkswaterstaat geen dijken aan in plaats van steeds zand te storten? 
Zand opspuiten is goedkoper dan het aanleggen van dijken en is gemakkelijk aan te brengen. Bovendien sluit zand aan bij het natuurlijke karakter van de zee, het strand en de duinen. 

Waarom brengt Rijkswaterstaat het zand soms aan op het strand en soms in zee? 
Bij voorkeur brengen ze zand aan op de zeebodem, vlak voor de kust. Door wind, getij en stroming verplaatst het zand op natuurlijke wijze geleidelijk naar het strand. Deze methode veroorzaakt geen overlast voor strandbezoekers. 

Kustbescherming - Werkzaamheden aan De Zee Kust

Soms is het niet mogelijk om zand in zee aan te brengen, bijvoorbeeld als er een diepe geul vlak voor de kust ligt. Of is er een snel herstel van het strand nodig. Dan spuit Rijkswaterstaat het zand op het strand. Het voordeel is dat het strand dan direct een stuk hoger en breder is. Doordat ze het zand via pijpleidingen vanaf de baggerschepen op het strand moeten spuiten, is er meer hinder voor de strandbezoekers. Ook is deze methode duurder. 

Meer vragen en antwoorden 
Meer vragen en antwoorden over Kustonderhoud en bescherming tegen water op de website van Rijkswaterstaat. 

Kustbescherming - Werkzaamheden aan De Zee Kust

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en werkt dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. We willen leven in een land dat beschermd is tegen overstromingen. Een land waar voldoende groen is, en voldoende èn schoon water. En waar we vlot en veilig van A naar B kunnen. 

Rijkswaterstaat is ook op Facebook en Twitter te volgen. 

De fotografie bij dit nieuwsbericht is verzorgd door Frank de Boer, fotocreateur aan De Zee Kust Den Helder. Heb jij ook een serie foto's over kustonderhoud net als Frank of vindt er op dit moment onderhoud plaats waar jij bent geweest? Laat het het even weten via de contactpagina.

[ INFO VAN ONZE ADVERTEERDERS ]

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6

De tussenstand... December 2018

 

WEBSHOP

Neem contact op!

'De Zee Kust' is er voor iedereen, je mag meedoen met je foto's en verhalen, actief, je mag kijken en lezen. Geniet!
Wij van De Zee Kust bedienen een specifieke doelgroep die ook voor een bedrijf aan de kust interessant is, maar hebben ook kennis en kunde voor gastlessen en workshops socialmedia, hoe profileer je jouw product, merk of bedrijf.
We hebben materiaal voor exposities en apparatuur voor fotosessies, deze bieden voor particulieren en bedrijven mogelijkheden. We schrijven graag met passie over je product, dienst of activiteit.

neem contact op