VLAGGETJESDAG

  • lettergrootte lettergrootte verkleinen lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen
(0 stemmen)
Haring-amuse
Haring-amuse Oesters & Uien


Vandaag was het Vlaggetjesdag aan De Zee Kust Scheveningen. De nieuwe haringen zijn weer overal verkrijgbaar en wordt op heel veel plaatsen gevierd met haringparty's en zie je de haring terug in talloze recepten. 

We hebben Christien van Koeveringe van 'Oesters en Uien' uitgenodigd om een recept te maken voor de 'SMAAK' van De Zee Kust, en daarvoor gebruik te maken van de Hollandse maatjes. En ik mag zeggen, ik hou daar van... Met een verhaal...

Detail Haring met komkommergranita en jenever

Haring met komkommergranita en jenever...

Als je haring in de viskar ziet liggen denk je waarschijnlijk niet gelijk aan Biervliet, een dorpje -ooit een stadje- in Zeeuws-Vlaanderen. In Biervliet staat het standbeeld van een beroemde inwoner, namelijk Willem Beukelszoon. Hij introduceerde rond 1400 het haringkaken (het van ingewanden ontdoen) op zee waardoor de haringvisserij tot grote bloei kwam. Hij wordt bezongen in het haringlied:

"Wie gaarne zingt het haringlied, en zeebanket wil smaken. Vergeet dan Willem Beukels niet, de vader van het kaken. Hij was het die de bron ontsloot, waaruit een rijke goudstroom vloot. Hoe dikwerf heb ik d'oude vlag zien wappr'ren aan de masten. Als ik mij op een buisjesdag aan 't schouwspel mocht vergasten Vlecht ik verrukt een erekroon. Voor onze Willem Beukelszoon. Wie ooit het oude Biervliet ziet, waar Willem werd geboren. Doet bij dit schone Haringlied zijn lof als kaker horen. En dankbaar staar ik op het graf van hem die ons de haring gaf".

Detail Haring met komkommergranita en jenever

Vroeger ging een harinkje traditioneel samen met oude jenever. Dat kwam vooral doordat de haring flink werd gezouten. Het gebruik van gesnipperde uitjes stamt ook uit die tijd. Ui, bier of oude jenever met zijn sterke aromatische smaak waren destijds onmisbaar bij de bremzoute haring. Sinds de haringen eerst worden bevroren, wordt er beduidend lichter gezouten. Nu drink je er bij voorkeur een droge witte wijn bij of vervang je de oude jenever door de veel neutraler smakende jonge jenever.

We drinken bij dit hapje niet een jonge maar doen de jenever door de komkommergranita. Het wordt hierdoor een lekker en feestelijk aperatiefhapje.

Eet smakelijk! 

Detail Haring met komkommergranita en jenever

Amuse van haring met komkommergranita en jonge jenever (Voor 4 personen)

1 haring
komkommer, halve
citroensap
jonge jenever
verse bieslook
zout, peper

Snij de komkommer in de lengte doormidden en verwijder het vocht met de zaadjes. Snij de komkommer in kleine stukjes, bestrooi met zout en peper en doe ze in een diepvriesdoos. Zet de komkommerblokjes (onafgedekt) 3 uur in de vriezer. Snij de haring in reepjes van 1 cm breedte. Pureer de komkommer in een blender of keukenmachine tot een grove granita. Verdeel ze over amuseglaasjes, -lepels of kleine schaaltjes. Bestrooi met wat fijn gesneden bieslook, wat druppels citroensap en een scheutje jonge jenever. Verdeel reepjes haring over de glaasjes. Leg er eventueel nog een bieslookstengeltje ter garnering op. 

Detail Haring met komkommergranita en jenever

Christien van het blog Oesters & Uien heeft een eigen website en activiteiten in de sociale media op Twitter en zoals Facebook hieronder... volg en 'vind ik leuk'! 
Oesters en Uien, lekker eten uit de zee en van het land...

 

Reageer mag, delen vinden we een groot compliment...

[ADVERTENTIE]

 

Al 3487 keer gelezen/bekeken

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6
Redactie DZK

De redactie van 'De Zee Kust' bestaat uit verbeeldende verhalenvertellers. Fotografen, schrijvers en dichters. De verhalen die worden opgemaakt zijn geschreven met passie, een promotie van en voor 'De Zee Kust', van en voor bedrijven, personen en organisaties die dezelfde passie tonen en zich thuis voelen bij een promotieplatform als 'De Zee Kust'.

Voor info of persbericht info@dezeekust.com. De redactie is bereikbaar via Whatsapp of mobiel +31 (0) 629 322 822

De tussenstand... December 2018

 

WEBSHOP

Neem contact op!

'De Zee Kust' is er voor iedereen, je mag meedoen met je foto's en verhalen, actief, je mag kijken en lezen. Geniet!
Wij van De Zee Kust bedienen een specifieke doelgroep die ook voor een bedrijf aan de kust interessant is, maar hebben ook kennis en kunde voor gastlessen en workshops socialmedia, hoe profileer je jouw product, merk of bedrijf.
We hebben materiaal voor exposities en apparatuur voor fotosessies, deze bieden voor particulieren en bedrijven mogelijkheden. We schrijven graag met passie over je product, dienst of activiteit.

neem contact op