MOSSELEN VENETIË

  • lettergrootte lettergrootte verkleinen lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen
(1 Stem)
Mosselen Venetië
Mosselen Venetië Oesters & Uien


Toen ik het Venetiaanse recept voor mosselen en vongole met knoflookkruim doorlas, moest ik gelijk denken aan de Zeeuws-Vlaamse manier van mosselen klaarmaken. In het Zeeuws-Vlaamse Philippine binden ze het vocht ook met broodkruim/paneermeel en gaat er verse peterselie in de pan. 

Maar in plaats van olijfolie doet men een flinke klont roomboter in de saus en de knoflook is fijn gesnipperde ui. Nog een verschil is dat er in Venetië een half glas witte wijn wordt toegevoegd. 

Mosselen Venetië Oesters & Uien

Ik heb zelf de vongole (oftewel venusschelpen) uit het originele Venetiaanse recept weggelaten en gewoon 2 kilo mosselen gepakt. Het resultaat is een bordje mosselen met een heerlijke saus waar je het stokbrood in kan dopen. De mayonaise en mosselsaus die ik voor de zekerheid op tafel had gezet, zijn onaangebroken gebleven. Wat mij nog wel een lekkere toevoeging lijkt, is wat druppeltjes citroensap over het gerecht. Dat is dan voor de volgende keer dat de mosselen op deze manier worden klaargemaakt:

Knoflookkruim - Oesters & Uien

 

Mosselen Venetië

 

100 gram oud wit brood (=ca. 2 boterhammen)
olijfolie
handvol verse peterselieblaadjes
snuf gedroogde chiliflakes
2 teentjes knoflook, in schijfjes
zout, peper
2 kg mosselen
100 ml witte wijn (=half glas)
stokbrood

Besprenkel het brood met olijfolie en zet onder de grill in de oven totdat de bovenkant goudbruin is, draai de boterhammen om zodat de andere kant ook goudbruin wordt. Haal dan de boterhammen uit de oven en laat ze afkoelen. Scheur de boterhammen in stukken en doe ze in de keukenmachine, samen met de peterselie, de helft van de knoflook, een snufje chiliflakes, wat zout en peper. Maal dit fijn, proef even en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. 

Controleer de mosselen en gooi de mosselen met een gebroken schelp weg en de mosselen die openstaan en die na een tik er op niet dicht gaan.

Doe in een ruime pan de witte wijn, de andere helft van de knoflook en nog wat chiliflakes en zet deze op middelhoog vuur. Als de wijn bruist, kunnen de mosselen er bij. Laat het vocht twee keer opkoken en schud de mosselen na elke keer opkoken even om. Doe een hand van het knoflookkruim in de pan, want dat bindt de saus en laat het vocht nog een keer opkoken.
Controleer of de mosselschelpen open staan en zet dan de pan op tafel.

Doe in elk bord een flinke schep mosselen met wat van de saus en bestrooi met nog wat knoflookkruim.
Serveer met stokbrood.

Mosselen Venetië 'Zeker Zeeuws' van Oesters & Uien

 

Christien van het blog Oesters & Uien heeft een eigen website en activiteiten in de sociale media op Twitter en zoals Facebook hieronder... 
volg en 'vind ik leuk'! 

Oesters en Uien, lekker eten uit de zee en van het land...

 

Reageer mag, delen vinden we een groot compliment...

[ADVERTENTIE]

 

Al 3007 keer gelezen/bekeken

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6
Redactie DZK

De redactie van 'De Zee Kust' bestaat uit verbeeldende verhalenvertellers. Fotografen, schrijvers en dichters. De verhalen die worden opgemaakt zijn geschreven met passie, een promotie van en voor 'De Zee Kust', van en voor bedrijven, personen en organisaties die dezelfde passie tonen en zich thuis voelen bij een promotieplatform als 'De Zee Kust'.

Voor info of persbericht info@dezeekust.com. De redactie is bereikbaar via Whatsapp of mobiel +31 (0) 629 322 822

De tussenstand... December 2018

 

WEBSHOP

Neem contact op!

'De Zee Kust' is er voor iedereen, je mag meedoen met je foto's en verhalen, actief, je mag kijken en lezen. Geniet!
Wij van De Zee Kust bedienen een specifieke doelgroep die ook voor een bedrijf aan de kust interessant is, maar hebben ook kennis en kunde voor gastlessen en workshops socialmedia, hoe profileer je jouw product, merk of bedrijf.
We hebben materiaal voor exposities en apparatuur voor fotosessies, deze bieden voor particulieren en bedrijven mogelijkheden. We schrijven graag met passie over je product, dienst of activiteit.

neem contact op