ZEELAND

(30 stemmen)
Zeeland
Zeeland Fotografie Niek van Andel


Dichter zit op een dunne wolkenkoepel. Hij zit diep en zacht als in suikerspin. Het is er stil.
Boven hem brandt een zwijgende zon. Nu en dan scheurt de witte zijde geluidloos open en kijkt hij uit over de weidse landschappen onder zich waarover zon en schaduw glijden.

Als hij wuift met zijn hand, ziet hij daar beneden een schaduw bewegen en speelvogel als hij is, doet hij zo al eens een koe schrikken in een weide of een kind lachen op het strand, want volwassenen zien dit niet.
Dichter is niet alleen.

Naast hem zit een Elfje en Zij vangt het licht in de vleugels op haar rug en Zij heeft geen schaduw en Zij spreekt geen woord maar schrijft Haar verhaal in zijn ziel. Ze zitten hand in hand. Dichter is lichter vandaag. Lichter dan de wolken en lichter dan de zon. Lichter dan de lucht die hij ademt.
Wat verderop zitten Twaalfjes. Dat zijn gekneusde Elfjes. Elfjes die de vernietigend brute kracht van de niets ontziende mensensoort hebben geleden, maar het hebben overleefd en die nu rust en stilte zoeken tussen de Elfjes op de wolken. Ze praten stil en voorzichtig en aftastend met mensen, zelfs al zijn ze Dichter en leven ze in Woorden en in de Wolken.

De wolk breekt. "Dit is nu een wolkbreuk", denkt Dichter. Dichter kijkt omlaag. Elfje houdt hem bij de kraag, bang dat hij vallen zou en de Twaalfjes fluisteren wat hij ziet. Onder hen verschijnt in de zon een breed landschap met aan de ene kant een grijze zee en aan de andere zijde een vlakte van land die diepgroen is en weids en tegen de zee leunt. . "Daar is de Zee, fluistert een Twaalfje ondeugend en ze grinnikt, " En daar ligt het Land en we zeilen dus over de Zeeland."

"Dromer", zegt Elfje. Elfjes kennen geen ironie, in tegenstelling tot Twaalfjes.

Elfje neemt dichter vast om de middel en ze glijden omlaag en haar vleugels bewegen zo snel en geruisloos dat ze niet bewegen en dan staan ze in het vette groene gras van de weidse polder vlakbij de hoge duinen en tussen polder en duinen liggen trage wandelwegen gesleten door duizenden mensenvoeten die hier al vele eeuwen langs het zand wandelen. Dichter staat met Elfje op het strand, bij het water en ik zijn hand heeft hij een platte steen die hij gooit vanuit de schouder en de pols in een bijna horizontale vlucht laag scherend over het water en de steen stuitert een paar keer op en neer voor hij zinkt.
"Jeugdsentiment", zegt hij, "dat deed ik al als kind." Elfje neemt zijn kin, kust hem op het voorhoofd en kijkt hem aan met haar ziel en fluistert: "Je bent een kind gebleven."

Boven hen zijn de wolken verdwenen. Zeeland baadt in de warme omarming van de vloeibare zon.

 

De foto boven het verhaal en in de afbeelding galerij zijn gemaakt door fotocreateur Niek van Andel (16) uit Almkerk. Hij is amateurmeteoroloog en te volgen op twitter en heeft een eigen webpagina Alweeronline

Afbeelding galerij

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6

De tussenstand... December 2018

 

WEBSHOP

Neem contact op!

'De Zee Kust' is er voor iedereen, je mag meedoen met je foto's en verhalen, actief, je mag kijken en lezen. Geniet!
Wij van De Zee Kust bedienen een specifieke doelgroep die ook voor een bedrijf aan de kust interessant is, maar hebben ook kennis en kunde voor gastlessen en workshops socialmedia, hoe profileer je jouw product, merk of bedrijf.
We hebben materiaal voor exposities en apparatuur voor fotosessies, deze bieden voor particulieren en bedrijven mogelijkheden. We schrijven graag met passie over je product, dienst of activiteit.

neem contact op