Punt. Komma,

(1 Stem)
Punt Komma - Rik Vera
Punt Komma - Rik Vera Fotocreateur Rob Glas


Dichter componeert zijn schrijverij met diezelfde 100 woorden als steeds. Knorpot staat erbij, kijkt ernaar en zucht brommend iets als "Ik weet het al: de zee, de duinen, de zon, de wolken, Meisje, het strand, de polder, fluisteren, prevelen en zo nog wat."

Dichter kijkt niet eens op, en zegt geen woord en schrijvend met de rechterhand, wijst zijn linker naar de boxen waaruit iets van Bach het duister van de kamer vult. Knorpot begrijpt het wel, maar wil het niet begrijpen en als Zakenman, totaal overbodig en wellicht bewust, iets zegt over 'steeds dezelfde noten en patronen en toch o zo mooi en nooit vervelend', verlaat Knorpot knorrend het toneel van dit geschrijf en het Donker Kot dat alleen in woorden bestaat en slaat de deur achter zich dicht als een punt achter een nijdig korte zin.

Meisje, die zich zelden inlaat met de zinloze woordenwisselingen tussen Boerken en Dichter en Zakenman en Knorpot, omdat ze weet dat ze eigenlijk een en dezelfde zijn, zegt vriendelijk dat Schrijverij klinkt als Schilderij en ze dat wel mooi vindt. Dichter knikt. En zegt dan dat Schrijverij gewoon beter omschrijft wat hij schrijft: geen gedichten, geen proza, geen roman van welke soort ook. Gewoon Schrijverijtjes. Het mengen van woorden tot beelden en beelden vangen in woorden. Het ene niet voor het andere, maar als gelijktijdige ramen.

Je zoekt het wel ver. Zegt Zakenman en Dichter denkt na over wat hij zei en in de schaduw van de diepe hoeken van het Donker Kot wacht iemand op zijn beurt. Nog even en ik mag op, weet hij. Hij oefent zijn tekst in stilte, terwijl Dichter die schrijft. Noem mijn naam, denkt hij, en ik zal er staan.

Het is even stil en dan stapt Boerken uit het duister bij de kachel, waar hij stond te wachten en hij pakt de vellen papier en leest aarzelend voor met ietwat hese stem wat Dichter geschreven heeft:

"Ik ben een gevallen Engel, zegt zij, als hij haar vleugels van flinterdun papier raakt. Haar ogen prevelen het grijs van de ochtendzee op een windstille dag in oktober en het papier fluistert voorzichtig onder zijn vingers. Hij kijkt over de polder die glinsterend de lage zon draagt en in de duinpan waar ze zitten warmen ze zich aan de milde zonnewind. Je bent een zonnekind, zegt hij stil. En een gevallen engel is nog steeds een engel. Je vleugels zijn niet gescheurd en je huid is ongeschonden en je armen en benen zijn nog heel.

Zij kijkt omhoog. De koepel boven hen blinkt. Ik zie geen wolken, zegt zij.

Zijn huid streelt zich tegen de hare en ze ademen samen en praten zonder woorden en stoppen de tijd in een eeuwig moment dat voorbij gaat en in de polder rijdt een tractor en de meeuwen vechten in wilde wolken op de gewonde akker."

Boeren ploegen nu niet, stomkop, zegt Boerken en verder ook dat Knorpot wel een punt heeft. Dichter haalt de schouders op en buiten vertrekt Zakenman om zaken te doen en Meisje zet thee en daarna zet iemand een punt. Straks zetten mensen een punt waar gewoon een komma staat: om middernacht op 31 december 2014. 

 

Het verhaal is geschreven door Rik Vera, Dichter Bij 'De Zee Kust'. Lees meer over hem hier

De foto boven het verhaal en de vier in de afbeelding galerij hieronder komen uit de collectie van Rob Glas. Rob is redacteur van 'De Zee Kust Egmond'
Wil jij als fotograaf aan 'De Zee Kust' een keer een verhaal begeleiden met 5 foto's? Vraag info en kom bij de 'De Zee Kust' community!

Afbeelding galerij

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6

De tussenstand... December 2018

 

WEBSHOP

Neem contact op!

'De Zee Kust' is er voor iedereen, je mag meedoen met je foto's en verhalen, actief, je mag kijken en lezen. Geniet!
Wij van De Zee Kust bedienen een specifieke doelgroep die ook voor een bedrijf aan de kust interessant is, maar hebben ook kennis en kunde voor gastlessen en workshops socialmedia, hoe profileer je jouw product, merk of bedrijf.
We hebben materiaal voor exposities en apparatuur voor fotosessies, deze bieden voor particulieren en bedrijven mogelijkheden. We schrijven graag met passie over je product, dienst of activiteit.

neem contact op