HELMGRAS

  • lettergrootte lettergrootte verkleinen lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen
(0 stemmen)
Helmgras
Helmgras Fotografie Hans Vink - Noordwijk


Het helmgras is groen als kinderen die verdwalen en het drijft als stug wrakhout op de trage golven van zuchtende duinen die het achterland in sluipen. De wind weeft woorden door het duingras: rafelig canvas van fluisterend roest.
Onder een helle en blauwe stolp‎ sluipen duinen en groeit helmgras. In de hemel heeft iemand snel en slordig verfstrepen wit getrokken van te dikke en droge verf op te ruw canvas met een te harde borstel. Varkenshaar.

Uit de hemel groeien witte vissen van adem.

De zee is water en zout. De zee is golven en schuim. Uit het schuim werd zij geboren en met de golven ‎is de strijkplank komen aanspoelen. Ze sprak in vluchtige woorden met daartussen granieten stiltes en ik kon de woorden niet grijpen en brak handen en vingers op de zwarte steen.

De zee is water en zout. Duingras is van het meest groene grijs en stug en drijft op de golven van de duinen en de eeuwen. De wind streelt het droge zand.

Het gebeurde eerder op de dag:
Ze kwam uit zee in haar jurk. Ze kwam over zee. Ze wandelde op het strand. Ik vond de houten strijkplank en bracht die tot in de duinen bij het koppige gras van grijzig groen. Het zand week gedwee waar ik de poten liet rusten en de plank dreef op het zand en de duinen landinwaarts.

Meisje wandelde op het strand van met de zon in haar rug en ik zag haar vleugels en gaf haar een naam. Ze heette Meisje voortaan en ze had vleugels en ze droeg de zon als een kring van dunne vreugde.

Ze wandelde de duinen in, gekleed in een zwarte jurk en de wind ging stil schuilen in haar zwarte haren en ik rook lavendelvelden en kalksteen en olijfbomen en de zon op haar huid. Meisje keek me aan en haar ogen waren vergeten beschavingen op de bodem van de zee. Ik zweeg en ze vroeg niets.

Niets is voor altijd.

De zee is een fluisterend land van water zonder grenzen. De zee is een vraag die geen antwoorden verlangt. De zee is verlangen naar alles en overal en nergens en niets.

Meisje kwam aanwandelen, de zee links van haar en de duinen rechts en in die duinen stond mijn strijkplank bij alles wat ik op het‎ strand gevonden had die dag. Die dag: vandaag. Eerder op de dag. Planken, een borstel, touw, een lederen koffer, een metalen emmer en een strijkplank, een fles, een zeil.

In haar wereld is niets wat het is. Er is geen onder en geen boven en geen links en rechts en geen hemel en aarde en geen strand en geen zee en geen goed en slecht en geen verleden en geen heden. Alles is wat het lijkt en niets is wat het is en niet lijkt wat het is. Nimf kijkt me aan en vraagt me of ik in haar bel durf te stappen en ik sluit de ogen en ik stap en niets is nog wat het.

Ze plukt duingras. Ze plukt enkel het gekneusde gras. Zorgvuldig. Ze plukt een emmer vol. Mijn emmer. De emmer. Het gras staat groen in de emmer van metaal en leunt tegen de rand. Het gekneusde gras. Ze heeft zorgvuldig geplukt. Uit de hemel sluipen trage woorden.

Ze strijkt het gekneusde helmgras glad. In haar rechterhand heeft ze het kille ijzer. Zwart en koud. Als steen. Over zee wandelen verhalen die haar toeschreeuwen en Meisje kijkt op en vergeet het gras en haar hand bevriest. In de duinen rust de zon. Het zand kruipt naar het land. De zee is van papier. Aan de einder staan woorden die niemand ziet. Meisje leest ze zacht voor en ik luister.

 

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6

De tussenstand... December 2018

 

WEBSHOP

Neem contact op!

'De Zee Kust' is er voor iedereen, je mag meedoen met je foto's en verhalen, actief, je mag kijken en lezen. Geniet!
Wij van De Zee Kust bedienen een specifieke doelgroep die ook voor een bedrijf aan de kust interessant is, maar hebben ook kennis en kunde voor gastlessen en workshops socialmedia, hoe profileer je jouw product, merk of bedrijf.
We hebben materiaal voor exposities en apparatuur voor fotosessies, deze bieden voor particulieren en bedrijven mogelijkheden. We schrijven graag met passie over je product, dienst of activiteit.

neem contact op